U utorak 24. 02.2020. u zgradi rektorata Univerziteta u Nišu, sa početkom u 18.00 održano je predavanje o temi koja u poslednje vreme potresa, ne samo Srbiju, već i čitav Balkan: „UTICAJ MALIH HIDROELEKTRANA NA ŽIVOTNU SREDINU I BIOLOŠKU RAZNOVRSNOST SRBIJE“. Predavanje je održano u organizaciji Komiteta za nauku Srpskog biološkog društva, Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Nišu, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i Univerziteta u Beogradu.

Na ovom skupu predavanja su održali dipl. ing. hidrotehnike Veljko Dimitrijević, dugogodišnji direktor javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“, prof. dr Ratko Ristić, dekan i redovni profesor Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, prof. dr Predrag Simonović, redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Jelka Crnobrnja-Isailović, Prirodno-matematički fakultet, Univerziteta u Nišu i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Univerzitet u Beogradu.

Zavidan nivo posećenosti skupa (od predstavnika Zavoda za Zaštitu Prirode Srbije, preko profesora PMF-a u Nišu i udruženja gradjana, do predstavnika Inicijative Odbranimo reke Stare planine) i konstruktivna diskusija koja je usledila potom, ukazuju na aktuelnost problema i neophodnost nalaženja zajedinčkih rešenja za isti. Sve vodeće stručne institucije (od srpske Akademije Nauka i Umetnosti, preko Univerziteta do Zavoda) imaju jasan negativan kritički stav prema postojanju MHE, a sami zaključite zašto nakon što pogledate prezentacije sa ovog skupa: