Zavod za zaštitu prirode Srbije proslavio je svoj 70. rođendan, a njihova kancelarija u Nišu 20. godina rada.

Tim povodom u Oficirskom domu u Nišu, održana je prigodna svečanost.

Već dugi niz godina Biološko društvo Dr Sava Petrović uspešno sarađuje sa Kancelarijom Zavoda u Nišu. Na tragu projekta “Skriveni uglovi Srbije” (eng. „Hidden Serbia“) koji kroz multimedijalne sadržaje govori o skrivenim kutcima naše zemlje, a koje sprovodi BDDSP, iz niške Kancelarije Zavoda, zamoljeni smo da za ovu svečanost pripremimo sličan sadržaj koji će se baviti zaštićenim područjima o kojima se Zavod stara.

U okviru ovog projekta, članovi i članice Biološkog društva, obišli su, uz pratnju stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode, terene na jugoistoku Srbije: PP “Stara planina”, SRP “Suva planina”, SRP “Jerma”, SP “Cerjanska pećina”, SP “Lalinačka slatina”, PIO “Vlasina”, SRP “Venerina padina”, SRP “Jelašnička klisura”, PP “Sićevačka klisura” i ostale prelepe predele,  gde je i snimljen materijal prikazan u filmu „Buđenje prirode“.

Film prati originalna muzika benda “Mora” iz Niša (Nenad Tasić i Zorana Ignjatović) kao i naracija Bratislava Prolovića.

Za montažu i vizuelni doživljaj filma zaslužan je MMD studio iz Niša, uz nadzor Jelene Živković, Dunje Ćirić, Novaka Jovanovića i Đorđa Vukojevića. Terenima su rukovodili dr Miloš Popović i mr Marko Nikolić, a pored njihovih možete videti i kadrove Milana Markovića, Nikole Spasića, Miljana Ristića, Jelene Stanković, Jelene Živković, kao i fenomenalne snimke iz drona Miroslava Mitića. Zahvalnost dugujemo i Tijani Čubrić, koja nam  je pozajmila kadrove zmija. Deo kadrova MMD studija sa snimanja “Koncerta za prirodu” grupe EYOT ušao je u finalni video kao omaž divnoj saradnji ovog benda sa ZZPS i prvom ikada snimljenom koncertu ovog tipa.

Projekat potpisuje Dimitrija Savić-Zdravković, koja je doktorand i istraživač-pripravnik na PMF-u u Nišu i koordinator projekta „Hidden Serbia„.

Rad na ovom kratkom dokumentarcu predstavljao nam je veliki izazov, ali i izuzetno zadovoljstvo. Moram da priznam da se nismo nadali tako dobroj reakciji publike, a pre svega naučne i stručne javnosti.  Naučnici su oduševljeni vizuelnim, umetnici su inspirisani prirodom koju do sada nisu videli – a to je i bio cilj!

Mr Danko Jović, rukovodilac kancelarije Zavoda u Nišu je prepoznao naš potencijal i ideju projekta “Hidden Serbia”, podržao je mene i moj tim i otvorio nam vrata za dalju saradnju. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na ukazanom poverenju i datoj mogućnosti za zajednički rad na ovako zanimljivom projektu. Ovo je jedan jako važan jubilej i drago mi je da smo bili deo toga. poručuje Dimitrija.

Svi kadrovi u filmu su potpuno autentični, osmišljeni, dizajnirani, snimljeni  i montirani rukom članova tima. “Hidden Serbia” okuplja kvalitetne ljude svih profila (umetnike, muzičare, naučnike, istraživače i zaljubljenike u prirodu) koji su sa puno entuzijazma krenuli na zajednički put: put otkrivanja lepota prirode Srbije na potpuno drugačiji način.

Realizacija terena čiji je video krajnji produkt ne bi bila moguća bez stručnosti sledećih ljudi:

  • Branislav Dimitrov i Ivan Medenica vodili su nas na terene u Pirotu i okolini i ispričali divnu priču o pticama kanjona reke Jerme,
  • Ivan Milosavljević sproveo nas je kroz Cerjansku pećinu,
  • Dr Bojan Zlatković otkrio nam je čari lalinačke slatine,
  • Maja Jovanović je pristala da snimimo njen rad na terenu,
  • Radnici zavoda su sa nama istraživali Staru planinu

Veliko hvala dugujemo i članovima BDDSP, pre svega Slobodanu Markoviću, koji večito “nadrlja” na snimanjima, zatim Danilu Peniću, Katarini Matkić, Jelisaveti i Voji. Takođe, hvala i našim drugarima i saradnicima, udruženju “ZOO planet Niš”, sa kojima smo snimali u njihovom ZOO kutku u Kamenici.

Koordinatorka projekta, dodala je i poziv na saradnju:

Volela bih da se kroz ovaj serijal uspostavi spona između moje dve velike ljubavi – nauke i umetnosti, te da se prekine jaz izmedju “neobičnih” istraživača i “običnih” ljudi. Tim povodom pozivam sve ljude dobre volje da nam se pridruže, podele sa nama svoje priče i sačuvaju skrivene bisere prirode naše zemlje od zaborava.

Zavodu za zaštitu prirode i, naravno, njihovoj Kancelariji u Nišu, čestitamo jubilej i želimo im uspešan nastavak rada na očuvanju zaštićenih područja.

Zahvaljujem celom timu i svim učesnicima na energiji, znanju i kreativnosti koju ulažu u ovu zajedničku ideju.  U fazi smo pripremanja i montaže video materijala za projekat “Hidden Serbia” sa terena po čitavoj Srbiji, a pripremamo dokumentarce u malo dužem trajanju, pa ćete tek videti šta smo sve snimili i kako nam je bilo!

Video “Buđenje prirode” možete pogledati na našem Youtube kanalu, kao i na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Tekst pisala: Aleksandra Đorđević