Septembra 2020. našu ekipu ugostili su JP “Gradsko zelenilo” Sokobanja – Upravljači spomenika prirode “Ripaljka” kod Sokobanje, prvog zaštićenog prirodnog dobra bivše Jugoslavije.

Ovaj divni spomenik prirode proglašen je zaštićenim 11. Aprila davne 1949. a ovaj datum se danas obeležava kao Dan zaštite prirode u našoj zemlji. Vodopad je zaštićen kako bi se očuvala naučna, estetska i prirodna retkost u ovim krajevima, koja je te davne 1949. bila ugrožena izgradnjom hidrocentrale za potrebe snabdevanja strujom Specijalne Bolnice na Ozrenu. U vreme proglašenja zaštite, smatran je najvišim vodopadom u Srbiji. Danas, iako ne najviši, svakako predstavlja jedan od najlepših vodopada naše zemlje. Nastaje na reci Gradašnici (na oko 5 km od Sokobanje) i sastoji se iz 11 slapova ukupne visine oko 40 metara, od kojih je najveći i najimpozantniji svakako Velika Ripaljka – visok 11 metara. Vodopad izgleda najbogatije u proloće, nakon topljenja snega i velikih kiša, dok u septembru može skoro potpuno ostati bez vode (što je i ovoga puta bio slučaj).

Naš tim je obišao izletište Grudno (okrug kompleksa bolnice Ozren), vodopad malu i veliku Ripaljku, izletište Lepteriju i Soko Grad. Iskoristili smo priliku da sa Upravljačima porazgovaramo o bogatstvu ovog područja, ali i poteškoćama sa kojima se susreću i budućim planovima u upravljanju ovim zaštićenim prirodnim dobrom.

Video materijal, snimljen tokom ove posete, činiće deo filma „Skriveni uglovi Srbije“ o zaštićenim prirodnim dobrima čija se premijera očekuje početkom 2021. godine.